З’явилися подробиці заворушень на “Барабашово” – ЗМІ

28 квітня користувачі соцмереж повідомляли про початок демонтажу одних з торгових об’єктів ринку «Барабашово». Ряд паблік запевняв, що магазини зносять, користуючись простоєм ринку через карантин, інші повідомляли, що скупчення людей навпаки викликано тим, що підприємці працюють всупереч карантину.

Про це Харків Times дізнався з з публікації видання Редпост.

За інформацією видання, у вівторок вранці на скандальний перехрестя з одного боку ринку прибула група спортивних молодих людей, нібито представляють охоронну службу концерну “АВЕК”, з інструментами і вантажним авто. Вони заблокували один з магазинів і демонстративно приступили до демонтажу вхідної групи. Журналісти відзначають, що про знесення мова йти не могла з технічних причин – це частина цілісної конструкції, але позбавлений дверей торговий об’єкт, очевидно, експлуатації не підлягає.

На місце також прибули представники посиленого наряду поліції і власники магазинів. За словами одного з правоохоронців, питання знаходиться на контролі у начальника Московського райвідділу, який прийняв рішення припинити всі роботи і відгородити спірну будівлю стрічкою. До вечора відділ комунікацій поліції Харківської області повідомив про відкриття за заявами сторін двох виробництв за статтею 356 КК України (самоправство). Таким чином, формально конфлікт вдалося на якийсь час погасити.

«Ми не знаємо, що буде вночі, – каже один з підприємців, що працюють на« Барабашово ». – Вони (служба охорони – прим. Ред.) Та раніше так робили, вночі підганяли трактор і просто виносили магазин або знімали Ралети у тих, хто ризикував сперечатися з адміністрацією ринку ».

За словами підприємця, програма вівторка сутичка – ще один епізод в довгограючому конфлікті підприємницької спільноти з концерном “АВЕК” народного депутата від ОПЗЖ Олександра Фельдмана, до недавніх пір що був орендарем і розпорядником усієї землі під ринком, а самі ж магазини і МАФи зводилися і облаштовувалися за кошти підприємців. Адміністрація ж ринку надавала їм доступ до комунікацій, охоронні та інші послуги з найчастіше завищеними в рази розцінками. Так як земля контролювалася АВЕКом, власник такого магазину фактично ставав заручником концерну – перемістити об’єкт фізично неможливо, продати досить складно, особливо з огляду на давно триває спадів оборотів в малому і середньому бізнесі.

За інформацією видання, для примусу до кабальним умовам адміністрація, руками власної служби охорони і найманих «тітушек» з квазі-громадських структур, вибудувала систему залякування підприємців, в якій широко застосовується описана нашим попереднім співрозмовником практика розорення магазинів неугодних.

Нещодавно, після декількох місяців судових розглядів суд повернув в розпорядження муніципалітету окремі площі, в тому числі і на перехресті, де сталося зіткнення. У теорії, рішення повинно було розрядити обстановку на ринку і дозволити частини підприємців зберегти бізнес і відмовитися від послуг АВЕКа. Однак, за словами підприємців, Фельдман рішення суду сприйняв як особистий виклик і розгорнув масштабну кампанію на захист своїх сумнівних прав на територію, а підприємців планомірно розколюють погрозами, вкидання, моральним тиском, змушуючи підтримувати структури олігарха. Паралельно людьми Фельдмана ведеться робота з дискредитації міської влади. Згідно з повідомленням, події 28 квітня були сплановані заздалегідь як психологічна атака на бізнесменів, які не бажають безправно працювати на АВЕК, а кілька тижнів тому люди Фельдмана поширювали серед торговців листівку про те, що їх магазини будуть знесені за рішенням суду і особисто з ініціативи міського голови. В даному випадку це пряма маніпуляція і спроба скомпрометувати міська влада, так як ні в тексті судового рішення, ні в офіційних заявах мерії про знесення існуючих будівель мова не йде.

Підприємці вважають, що після цього вчинений під виглядом демонтажу погром багатьма був сприйнятий як недвозначний натяк усім, хто хотів би змін на «Барабашово». А загроза, вийшла вельми переконливою, і безпорадність співробітників поліції при демонтажі магазинного оснащення це тільки підкреслює.

На їхню думку, Фельдман, як виходець з 90-х, майже 30 років зберігав на своєму ринку країну атмосферу того «лихого беззаконня», пішов ва-банк заради збереження фінансових потоків і впливу.

Як повідомляв Харків Times, на «Барабашово» сталася пожежа – пошкоджені кілька магазинів, один вигорів повністю.